|
МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЕ ПОДХОДЫ К ИНСТИТУЦИОНАЛЬНОМУ ПРОЕКТИРОВАНИЮ СТРАТЕГИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ МАЛЫХ ФОРМ ХОЗЯЙСТВОВАНИЯ В АГРОПРОДОВОЛЬСТВЕННОМ КОМПЛЕКСЕ |
METHODOLOGICAL APPROACHES TO INSTITUTIONAL DESIGN OF STRATEGIC DEVELOPMENT OF SMALL FORMS OF ECONOMY IN THE AGRO-FOOD COMPLEX |
Решетникова Н.В., к.э.н., Кадомцева М.Е., к.э.н., ИАгП РАН |
Reshetnikova N.V., candidate of economics sciences, Kadomtseva M.E., candidate of economics sciences, IAgP RAS |
В современных условиях малые предприятия агропродовольственного комплекса вносят значительный вклад в обеспечение продовольственной безопасности России, поэтому исследование механизмов роста их производственного потенциала представляет особый научный и практический интерес. В условиях высокой степени неопределенности экономической ситуации реальный сектор экономики особенно остро нуждается в государственной поддержке и определении стратегических направлений развития. Спрос на продукцию агропродовольственного комплекса низкоэластичен, поскольку потребность в питании относится к первоочередным насущным потребностям человека. Новая реальность функционирования малых предприятий агропродовольственного комплекса обуславливает необходимость оценки влияния институциональной составляющей государственного регулирования и поддержки, современных трендов развития экономики на стратегическое развитие малых предприятий агропродовольственного комплекса. |
In modern conditions, small enterprises of the agro-food complex make a significant contribution to ensuring the food security of Russia, so the study of the mechanisms for increasing their production potential is of particular scientific and practical interest. In conditions of a high degree of uncertainty, the real sector of the economy is especially in dire need of state support and the determination of strategic directions for development. Demand for the products of the agro-food complex is low-elastic, since the need for nutrition is one of the most urgent human needs. The new reality of the functioning of small enterprises in the agro-food complex makes it necessary to assess the impact of the institutional component of state regulation and support, modern trends in the development of the economy on the strategic development of small enterprises in the agro-food complex. |
Ключевые слова: агропродовольственный комплекс, институциональная среда, малые предприятия, стратегическое развитие, институциональное проектирование, продовольственная безопасность, государственная программа |
Keywords: agro-food complex, institutional environment, small enterprises, strategic development, institutional design, food security, government program |
Список источников
1. Национальная продовольственная безопасность России: стратегические приоритеты и условия обеспечения / А.А. Анфиногентова, М.Ю. Мореханова, Т.В. Блинова и др.; под общ. ред. Т.В. Блиновой. Саратов: Изд-во «Саратовский источник», 2018. 413 с.
2. Регионы России. Социально-экономические показатели. 2020: Стат. сб. / Росстат. М., 2020. 1242 с
3. Государственная программа развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия. – URL: http://government.ru/ rugovclassifier/ 815/events/
4. Постановление Правительства Российской Федерации от 24 декабря 2021 года №2451 «О внесении изменений в некоторые акты Правительства Российской Федерации по вопросу реализации Государственной программы развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия». – URL: http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202112310067
5. Бурлаков В.Б., Кадомцева М.Е. Социально-экономическая значимость информационно-консультационных служб (на примере Саратовской области) // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2020. № 3. С. 91-97.
6. Решетникова Н.В., Кадомцева М.Е., Рябчикова Н.Н., Дробышевский А.А. Вектор развития агропродовольственного комплекса России в системе стратегических приоритетов // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2018. № 1. С. 29.
|
References
1. National food security of Russia: strategic priorities and conditions of provision / A.A. Anfinogentova, M.Yu. Morehanova, T.V. Blinova, S.A. Andrushenko, etc.; under the general editorship of T.V. Blinova. Saratov: Publishing house "Saratov source", 2018. 413 p. (In Russ)
2. Regions of Russia. Socio-economic indicators. 2020: Stat. sat. / Rosstat. М. Moscow, 2020. 1242 s. (In Russ)
3. The State program for the development of agriculture and regulation of agricultural products, raw materials and food markets. - URL: http://government.ru / rugovclassifier/815/events/
4. Resolution of the Government of the Russian Federation No. 2451 of December 24, 2021 "On Amendments to Certain Acts of the Government of the Russian Federation on the Implementation of the State Program for the Development of Agriculture and Regulation of Agricultural Products, Raw Materials and Food Markets". – URL: http://publication. pravo.gov.ru/ Document/ View/0001202112310067 (In Russ)
5. Burlakov V.B., Kadomtseva M.E. Socio-economic significance of information and consulting services (on the example of the Saratov region). Regional agricultural systems: economics and sociology. 2020; (3): 91-97. (In Russ)
6. Reshetnikova N.V., Kadomtseva M.E., Ryabchikova N.N., Drobyshevsky A.A. Vector of development of the agro-food complex of Russia in the system of strategic priorities. Regional agricultural systems: economics and sociology. 2018; (1): 29. (In Russ)
|
Скачать файл: |
|