ВНЕШНЕЭКОНОМИЧЕСКАЯ ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ В СИСТЕМЕ ФАКТОРОВ УСТОЙЧИВОСТИ АГРОПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА РОССИИ FOREIGN ECONOMIC ACTIVITY IN THE SYSTEM OF SUSTAINABILITY FACTORS OF RUSSIAN AGRO-FOOD COMPLEX
Яковенко Н.А., д.э.н., Иваненко И.С., к.э.н., ИАгП РАН Yakovenko N.A., doctor of economic sciences , Ivanenko I.S., candidate of economics sciences, IAgP RAS
Рост факторов неопределенности в функционировании продовольственного рынка актуализирует исследования, направленные на преодоление негативных последствий их влияния и повышение устойчивости продовольственных систем. Оценка динамичных и структурных показателей внешнеторговой деятельности необходима для формирования новой концепции развития агропродовольственного комплекса России и этапа импортозамещения, обоснования системы государственной поддержки конкурентоспособности страны на глобальном продовольственном рынке. При росте динамических показателей экспорта сельскохозяйственной продукции и продовольствия выявлена относительная стабилизация продуктовой структуры. Показано снижение доли экспорта продукции с высокой добавленной стоимостью. Рост экспортного потенциала агропродовольственного комплекса осуществляется за счет повышения конкурентоспособности продуктов нижнего передела. При общем снижении объема импорта продовольствия и сельскохозяйственной продукции доля продукции верхнего передела за исследуемый период выросла и составила почти половину импорта. Преодоление отрицательных тенденций в развитии внешней торговли агропродовольственной продукцией возможно при структурной модернизации производства агропродовольственного комплекса России, диверсификации экспорта, усилении устойчивости и сбалансированности внутреннего продовольственного рынка. The growth of uncertainty factors in the functioning of the food market actualizes research aimed at overcoming the negative consequences of their influence and increasing the sustainability of food systems. An assessment of the dynamic and structural indicators of foreign trade activity is necessary for the formation of a new concept for the development of the Russian agro-food complex and the stage of import substitution, as well as for substantiating the system of state support for the country's competitiveness in the global food market. With the growth of dynamic indicators of exports of agricultural products and foodstuffs, a relative stabilization of the product structure was revealed. A decrease in the share of exports of high value-added products is shown. The growth of the export potential of the agro-food complex is carried out by increasing the competitiveness of lower value added products. With a general decrease in the volume of imports of food and agricultural products, the share of upper processing products increased over the period under study and amounted to almost half of imports. Overcoming the negative trends in the development of foreign trade in agro-food products is possible with the structural modernization of the production of the Russian agro-food complex, diversification of exports, strengthening the stability and balance of the domestic food market.
Ключевые слова: внешнеэкономическая деятельность, агропродовольственная система, устойчивость, передел, структура Keywords: foreign economic activity, agro-food system, sustainability, redistribution, structure.
Список источников
1. HLPE. Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. 2014. Report No.8. Rome.
2. Ананьев М.А., Ананьева О.М. Теоретические аспекты устойчивости системы продовольственного обеспечения // Системное управление. 2010. № 4 (10).
3. Марков А.К., Мумладзе Р.Г. Повышение устойчивости продовольственной системы // Инновации и инвестиции. 2019. №11. С. 368-372.
4. Baker P. and Friel S. Food systems transformations, ultra-processed food markets and the nutrition transition in Asia. Globalization and Health. 2016.
5. Timmer P. Managing structural transformation: A political economy approach. UNU-WIDER Annual Lecture 18. Helsinki, UNU-WIDER. 2014.
6. Béné C, Fanzo J, Prager SD, Achicanoy HA, Mapes BR, Alvarez Toro P, et al. Global drivers of food system (un)sustainability: A multi-country correlation analysis. PLoS ONE. 2020. 15(4): e0231071.
7. Золотарева Е.Л. Международная торговля продовольствием: тенденции, проблемы, прогнозы // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2018. №4. С. 158-162.
8. Customs Statistic of Foreign Trade of Russia. - URL: http://stat.customs.ru/.
9. Яковенко Н.А., Воронов А.С. Приоритетные направления формирования экспортного потенциала агропродовольственного комплекса России // Международный сельскохозяйственный журнал. 2021. № 5(383). С. 4-8.
References
1. HLPE. Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. 2014. Report No.8. Rome.
2. Ananyev M.A., Ananyeva O.M. Theoretical aspects of the sustainability of the food security system. System management. 2010;4(10). (In Russ)
3. Markov A.K., Mumladze R.G. Improving the sustainability of the food system. Innovations and investments. 2019;(11): 368-372. (In Russ)
4. Baker P. and Friel S. Food systems transformations, ultra-processed food markets and the nutrition transition in Asia. Globalization and Health. 2016.
5. Timmer P. Managing structural transformation: A political economy approach. UNU-WIDER Annual Lecture 18. Helsinki, UNU-WIDER. 2014.
6. Béné C, Fanzo J, Prager SD, Achicanoy HA, Mapes BR, Alvarez Toro P, et al. Global drivers of food system (un)sustainability: A multi-country correlation analysis. PLoS ONE. 2020. 15(4): e0231071.
7. Zolotareva E.L. International food trade: trends, problems, forecasts. Bulletin of the Kursk State Agricultural Academy. 2018;(4):158-162. (In Russ)
8. Customs Statistic of Foreign Trade of Russia. - URL: http://stat.customs.ru/.
9. Yakovenko N.A., Voronov A.S. Priority directions of the formation of the export potential of the agro-food complex of Russia. International Agricultural Journal. 2021;5(383):4-8. (In Russ)
Скачать файл: Скачать