ОБЕСПЕЧЕНИЕ УСТОЙЧИВОСТИ ЦЕНОВЫХ СООТНОШЕНИЙ В АГРОПРОДОВОЛЬСТВЕННОМ КОМПЛЕКСЕ ENSURING THE STABILITY OF PRICE RELATIONSHIPS IN THE AGRICULTURAL FOOD COMPLEX
Ермолова О.В., д.э.н., ИАгП РАН Ermolova O.V., doctor of economic sciences, IAgP RAS
Выявлены тенденции и особенности ценовых соотношений в агропродовольственном комплексе России в условиях новых вызовов и ограничений. Проанализированы условия и факторы влияния на устойчивость ценовых соотношений: динамика цен, монополизм, неравные условия ведения бизнеса для малых и крупных предприятий, регулирование паритетных отношений и др. Обоснованы направления обеспечения устойчивости ценовых соотношений в агропродовольственном комплексе. The tendencies and peculiarities of price ratios in the agri-food complex of Russia in the conditions of new challenges and restrictions are revealed. The conditions and factors of influence on the stability of price relationships are analyzed: price dynamics, monopolism, unequal conditions for doing business for small and large enterprises, regulation of parity relations, etc. The directions of ensuring the stability of price relationships in the agri-food complex are substantiated.
Ключевые слова: агропродовольственный комплекс, ценовые соотношения, устойчивость, межотраслевые пропорции, сбалансированность, межотраслевые взаимодействия, продуктовые цепочки. Keywords: agri-food complex, price relationships, sustainability, intersectoral proportions, balance, intersectoral interactions, product chains.
Список источников
1. https://www.rbc.ru/economics/10/ 12/2021/61b33e469a7947b90c2c3496
2. Цены в России. 2020: Стат. сб. / Росстат. – М., 2020 – 147 с.
3. Дорофеева Л.И., Ермолова О.В., Кирсанов В.В. Приоритеты и механизмы управления межотраслевой структурой агропродовольственного комплекса // Известия Саратовского университета. Новая серия. Серия: Экономика. Управление. Право. - 2020. - Т. 20, вып. 4. С. 429–438.
References
1. https://www.rbc.ru/economics/10/ 12/2021/61b33e469a7947b90c2c3496
2. Prices in Russia. 2020: Stat. sat. Rosstat. - M., 2020 - 147 p.
3. Dorofeeva L.I., Ermolova O.V., Kirsanov V.V. Priorities and mechanisms of management of the intersectoral structure of the agro-food complex. News of Saratov University. A new series. Series: Economics. Management. Right. 2020;20(4): 429-438. (In Russ)
Скачать файл: Скачать