СТРАТЕГИЧЕСКИЕ ПРИОРИТЕТЫ И МЕХАНИЗМЫ ИННОВАЦИОННОГО РАЗВИТИЯ ПРОИЗВОДСТВЕННОГО ПОТЕНЦИАЛА ЖИВОТНОВОДЧЕСКОГО ПОДКОМПЛЕКСА STRATEGIC PRIORITIES AND MECHANISMS FOR INNOVATIVE DEVELOPMENT OF THE PRODUCTION CAPACITY OF THE LIVESTOCK SUBCOMPLEX
Васильченко М.Я., к.э.н., ИАгП РАН Vasilchenko M.Ya., candidate of economic sciences, IAgP RAS
В статье сформирована авторская парадигма оценки инновационного состояния животноводства на основе теорий диффузии инноваций. Важнейшими элементами теорий диффузии инноваций являются трансфер технологий и спилловер знаний. Обоснована система индикаторов инновационного профиля продукции, ресурсов и средств государственной поддержки отраслей животноводства.
Выявлено влияние действующих инструментов государственной поддержки на распространение инноваций в молочном скотоводстве по группам регионов России, специфицированных в соответствии с теорией диффузии инноваций Роджерса и имеющих существенные различия в уровне инновационности производства молока. Результаты исследования показали приоритетную роль инновационной поддержки в увеличении товарных ресурсов молока, особенно в группах регионов с высоким уровнем инновационности производства молока. Для различных групп регионов предложены соответствующие модели государственной поддержки. Для выявления воздействия инновационной поддержки молока на инновационный потенциал разработана матрица инновационности, которая может быть использована для оценки инновационного потенциала производства и переработки молока. Предложенный методический подход позволяет оценить уровень достаточности инновационных ресурсов поддержки для более полного использования производственного потенциала как производства, так и переработки молока.
The article forms the author's paradigm for assessing the innovative state of animal husbandry based on the theories of innovations diffusion. The most important elements of innovation diffusion theories are technology transfer and knowledge spillover. The system of indicators of the innovative profile of products, resources and means of state support for livestock industries has been substantiated.
The influence of the existing instruments of state support on innovations diffusion in dairy cattle breeding by groups of regions of Russia, specified in accordance with the theory of innovations diffusion by Rogers and having significant differences in the level of innovativeness of milk production, has been revealed. The results of the study showed the priority role of innovative support in increasing the commodity resources of milk, especially in groups of regions with a high level of innovativeness in milk production. For various groups of regions, appropriate models of state support are proposed. To identify the impact of innovative support for milk on innovative potential, an innovativeness matrix has been developed, which can be used to assess the innovative potential of milk production and processing. The proposed methodological approach makes it possible to assess the level of sufficiency of innovative support resources for a more complete use of the production potential of both milk production and processing.
Ключевые слова: агропромышленный комплекс, инновационный процесс, диффузия инноваций, животноводство, молочное скотоводство, механизмы поддержки, инновационная поддержка Keywords: agro-industrial complex, innovation process, diffusion of innovations, animal husbandry, dairy farming, support mechanisms, innovation support
Список источников

1. Трошин А., Санду И., Дощанова А. Инновационно-инвестиционная компонента в стратегии развития региона // АПК: экономика, управление. - 2018. - № 2. - С. 29–35.
2. Vasilchenko M. The innovation process development in dairy cattle breeding in Russia // Revista ESPACIOS . 2018. Vol. 39, № 14. – URL: http://www.revistaespacios.com /a18v39n14/18391430.html.
3. Васильченко М.Я. Инновационные факторы конкурентоспособности производственного потенциала основных отраслей животноводческого подкомплекса //Экономические науки. - 2021. - № 8(201). - С. 17–21.
4. Текучев И, Иванов Ю, Кормановский Л. Проблемы реализации технологических инноваций в животноводстве // АПК: экономика, управление. - 2017. - № 5. - С. 21–22.
5. Потапов А.П. Использование таблиц «затраты-выпуск» в исследованиях динамики и структуры ресурсоемкости аграрного производства // Проблемы прогнозирования. - 2019. - № 2. - С. 87–97.
6. Итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписи 2016 года: В 8 т./Федеральная служба гос. статистики. М.: ИИЦ «Статистика России», 2018. Т. 1: Основные итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписи 2016 года по Российской Федерации.–URL: www.gks.ru/free_doc/new_site/ siness/sx/vsxp2016/VSHP_2016_T1_k1.pdf.
7. Vasilchenko M. Mеthods for supporting the process of diffusioon and use innovations in the agro-based industrial complex» // Periodicals of Engineering and Natural Sciences. Vol. 9, No. 3, September 2021, pp.938-957. URL:http://pen.ius.edu.ba/index.php/pen/article/view/2316.
8. Andergassen R; Nardini Fr; Ricottill, M. Innovation diffusion, general purpose technologies and economic growth // STRUCTURAL CHANGE AND ECONOMIC DYNAMICS. 2017; (40): 72–80.
9. Васильченко М.Я. Инструменты поддержки процесса распространения инноваций в отраслях АПК (на примере молочного скотоводства) // Региональные агросистемы: экономика и социология. - 2019. - № 3.
10. Андрющенко С.А. Национальные и региональные механизмы реализации приоритетов развития производственного потенциала агропродовольственного комплекса России // Международный сельскохозяйственный журнал. - 2019. - № 2. - С. 34–38.
11. Дерунова Е. А., Филатова И. Н., Дерунов В.А. Прогнозирование инновационной активности российских регионов // Инновационный Вестник Регион. - 2015. - № 4. - С. 20–26.
12. Андрющенко С.А., Васильченко М.Я., Трифонова Е.Н. Экономические механизмы повышения эффективности использования производственного потенциала молочного скотоводства и перерабатывающей промышленности с учетом распространения инноваций // Экономические науки. - 2019. - № 9 (178). - С. 70–75.
References

1. Troshin A., Sandu I., Doschanova A. Innovation and investment component in the development strategy of the region. AFC: economics, management. 2018; (2): 29–35. (In Russ)
2. Vasilchenko M. The innovation process development in dairy cattle breeding in Russia // Revista ESPACIOS. 2018; 39(14). URL: http://www.revistaespacios.com /a18v39n14/18391430.html.
3. Vasilchenko M.Ya. Innovative factors of competitiveness of the production potential of the main branches of the livestock subcomplex. Economic Sciences. 2021; 8 (201):17–21. (In Russ)
4. Tekuchev I, Ivanov Yu, Kormanovsky L. Problems of implementation of technological innovations in animal husbandry. AFC: economics, management. 2017;(5): 21–22. (In Russ)
5. Potapov A.P. The use of input-output tables in the study of the dynamics and structure of the resource intensity of agricultural production. Problems of forecasting. 2019; (2):87–97. (In Russ)
6. Results of the All-Russian Agricultural Census 2016: In 8 volumes / Federal State Service. statistics. M .: ISC "Statistics of Russia", 2018. Vol. 1: Main results of the All-Russian agricultural census of 2016 for the Russian Federation. URL: www.gks.ru/free_doc/new_site/ siness / sx / vsxp2016 / VSHP_2016_T1_k1.pdf .
7. Vasilchenko M. Mеthods for supporting the process of diffusioon and use innovations in the agro-based industrial complex». Periodicals of Engineering and Natural Sciences. 2021; 9(3): 938-957. URL:http://pen.ius.edu.ba/index.php/pen/article/view/2316.
8. Andergassen R; Nardini Fr; Ricottill, M. Innovation diffusion, general purpose technologies and economic growth // STRUCTURAL CHANGE AND ECONOMIC DYNAMICS. 2017; (40): 72–80.
9. Vasilchenko M. Ya. Tools to support the process of diffusion of innovations in the branches of the agro-industrial complex (on the example of dairy cattle breeding). Regional agrosystems: economics and sociology. 2019; (3). (In Russ)
10. Andryushchenko S.A. National and regional mechanisms for the implementation of priorities for the development of the production potential of the agri-food complex of Russia. International agricultural journal. 2019; (2): P. 34–38. (In Russ)
11. Derunova E.A., Filatova I.N., Derunov V.A. Forecasting the innovative activity of Russian regions. Region Innovation Bulletin. 2015;(4); 20–26.
12. Andryushchenko S.A., Vasilchenko M.Ya., Trifonova E.N. Economic mechanisms for increasing the efficiency of using the production potential of dairy farming and processing industry, taking into account the spread of innovations. Economic sciences. 2019;9(178): 70–75. (In Russ)
Скачать файл: Скачать