УСТОЙЧИВОСТЬ МЕЖОТРАСЛЕВЫХ СВЯЗЕЙ КАК ФАКТОР КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ АПК SUSTAINABILITY OF INTER-SECTORAL RELATIONS AS A FACTOR OF COMPETITIVENESS OF AGRI-FOOD COMPLEX
Остапенко Т.В., к.э.н., ИАгП РАН Ostapenko T.V., candidate of economic sciences, IAgP RAS
Выявлены тенденции развития межотраслевых связей в отраслях агропродовольственного комплекса. Показаны особенности интеграционных процессов в период коронакризиса. Проанализирована концентрация производства в отраслях пищевой промышленности. На основе метода «затраты-выпуск» рассчитаны коэффициенты тесноты межотраслевых связей по потреблению и распределению продукции в отраслях агропродовольственного комплекса. Обоснованы направления повышения устойчивости межотраслевых связей агропродовольственного комплекса. The tendencies of the development of inter-sectoral relations in the branches of the agri-food complex are revealed. The features of integration processes during the coronavirus crisis are shown. The concentration of production in the food industry is analyzed. On the basis of the input-output method, the coefficients of the tightness of inter-sectoral relations for the consumption and distribution of products in the branches of the agri-food complex were calculated. The directions of increasing the stability of inter-sectoral relations of the agri-food complex have been substantiated.
Ключевые слова: агропродовольственный комплекс, межотраслевые связи, устойчивость, межотраслевые пропорции, межотраслевая сбалансированность, межотраслевые взаимодействия, продуктовые цепочки, интеграция, агрохолдинги, малые предприятия Keywords: agri-food complex, inter-sectoral relations, sustainability, inter-sectoral proportions, inter-sectoral balance, inter-sectoral interactions, product chains, integration, agricultural holdings, small enterprises.
Список источников

1. HLPE. 2014. Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Report No.8. Rome.
2. Анфиногентова А.А., Ермолова О.В., Решетникова Е.Г., Мореханова М.Ю. Агропродовольственный комплекс России в продовольственной системе мира: устойчивость и экономическая доступность продовольствия для населения // Региональные агросистемы: экономика и социология. – 2021. – № 1. – С. 4–18.
3. Альбеков А.У., Ремета А.А. Проблемные аспекты вертикальной интеграции производственно-распределительных цепей агропромышленных холдингов в условиях насыщения рынка мясной продукции // Вестник Ростовского государственного экономического университета (РИНХ). – 2017. – № 2. – С. 11–16.
4. Родионова Е. Интеграционные процессы в мясопродуктовом подкомплексе АПК России: результаты, особенности, направления развития // Экономические и социальные перемены: факты, тенденции, прогноз. – 2018. – Т.11. – № 2. – С. 144–159.
5. Дорофеева Л. И., Ермолова О.В., Кирсанов В.В. Приоритеты и механизмы управления межотраслевой структурой агропродовольственного комплекса. // Известия Саратовского университета. Новая серия. Серия: Экономика. Управление. Право. – 2020. – Т.20. – № 4. – С. 429–438.
6. Ермолова О.В., Кирсанов В.В. Эффективность межотраслевых взаимодействий в агропродовольственном комплексе // Развитие территорий. – 2020. – № 1(19). – С. 38–4.
7. Калинин А.М., Коротеев С.С., Крупин А.А., Нефедов А.В. Технологическая импортозависимость российской экономики: оценка с использованием таблиц «затраты-выпуск» // Проблемы прогнозирования. – 2021. – № 1. –С. 83–93.
8. Осипов В.С. Разрывы внутриотраслевых и межотраслевых связей в агропродовольственном секторе экономики Российской Федерации // Вестник ФГОУ ВПО МГАУ. – 2013. – № 3. – С. 74–78.
9. Российская экономика в 2020 году. Тенденции и перспективы. (Вып.42). – М.: Изд-во Ин-та Гайдара, 2021. – 712 с.
10. Таблицы ресурсов и использования товаров и услуг Российской Федерации за 2018 год. Стат. сб. / Росстат. – М., 2021. – URL: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/ S8KpHhVS/tri-2018.xlsx
11. Таблицы ресурсов и использования товаров и услуг Российской Федерации за 2012 год. Стат. сб. / Росстат. – М., 2017. – URL: https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/tri-2012(1).xlsx

References

1. HLPE. 2014. Food losses and waste in the context of sustainable food systems. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Report No.8. Rome.
2. Anfinogentova AA, Ermolova OV, Reshetnikova EG, Morekhanova M.Yu. Agro-food complex of Russia in the food system of the world: sustainability and economic availability of food for the population. Regional agrosystems: economics and sociology. 2021; (1): 4-18. (In Russ)
3. Albekov A.U., Remeta A.A. Problematic aspects of vertical integration of production and distribution chains of agro-industrial holdings in the conditions of saturation of the meat market. Bulletin of the Rostov State University of Economics (RINH). 2017; (2): 11-16.
4. Rodionova E. Integration processes in the meat subcomplex of the agro-industrial complex of Russia: results, features, directions of development. Economic and social changes: facts, trends, forecast. 2018; 11(2): 144-159. (In Russ)
5. Dorofeeva L. I., Ermolova O. V., Kirsanov V. V. Priorities and mechanisms of management of the intersectoral structure of the agri-food complex. Bulletin of the Saratov University. New series. Series: Economics. Control. Right. 2020; 20(4):429–438. (In Russ)
6. Ermolova O. V., Kirsanov V. V. The effectiveness of intersectoral interactions in the agro-food complex. Development of territories. 2020; 1(19): 38. (In Russ)
7. Kalinin A.M., Koroteev S.S., Krupin A.A., Nefedov A.V. Technological import dependence of the Russian economy: assessment using input-output tables. Problems of forecasting. 2021; (1): 83-93. (In Russ)
8. Osipov V.S. Breaks of intra-industry and inter-industry ties in the agri-food sector of the economy of the Russian Federation. Bulletin of the FGOU VPO MGAU. 2013;(3):74–78. (In Russ)
9. Russian economy in 2020. Trends and Prospects. (Issue 42). - M .: Publishing house of the Institute of Gaidar, 2021 .-- 712 p.
10. Tables of resources and use of goods and services of the Russian Federation for 2018. Stat. Sat. / Rosstat. 2021. URL: https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/S8KpHhVS/tri-2018.xlsx
11. Tables of resources and use of goods and services of the Russian Federation for 2012. Stat. Sat. / Rosstat. 2017. URL: https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/tri-2012(1).xlsx
Скачать файл: Скачать