ТЕНДЕНЦИИ РАЗВИТИЯ ПИЩЕВОЙ И ПЕРЕРАБАТЫВАЮЩЕЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ РАЗВИТЫХ И РАЗВИВАЮЩИХСЯ СТРАН В УСЛОВИЯХ ГЛОБАЛИЗАЦИИ И УЧАСТИЯ В ВТО Food and processing industry trends in developed and developing countries in the time of globalization and participation in the WTO
Полбицын С.Н., к.т.н., Институт экономики УрО РАН S. Polbitsyn, candidate of technical sciences, Institute of Economics of the Urals Branch of the Russian Academy of Science
В статье содержится авторская гипотеза определения тенденций развития пищевой и перерабатывающей промышленности в условиях глобализации и участия в ВТО. Предпринята попытка сравнительного анализа влияния участия в ВТО на уровень развития пищевой и перерабатывающей промышленности развитых и развивающихся стран. Сделан вывод о необходимости разработки и реализации программ обеспечения инновационного развития отрасли как инструмента формирования ее конкурентоспособности в условиях глобализации и вступления в ВТО. The paper contains an author’s hypothesis on identifying trends of the food and processing industry in the context of globalization and participation in the WTO. An attempt is made to compare the effects of participation in the WTO on the rate of development of the food and processing industry in developed and developing countries. The conclusion is made about the need to develop and implement programs for innovative development of the industry as an instrument ensuring its competitiveness in the face of globalization and WTO accession.
Ключевые слова: пищевая промышленность, глобализация, агроинновационная система, потребление, конкурентоспособность, ВТО Keywords: food industry, globalization, agro-innovative system, consumption, competitiveness, WTO
Список литературы:
1. Решетникова Е.Г. Перспективы развития национального продовольственного рынка в условиях мирового продовольственного кризиса // Региональные агросистемы: экономика и социология, 2012, №1. URL: http://iagpran.ru/journal.php?id=257
2. Athukorala P.-c.; Sen K. Processed Food Exports from Developing Countries: Patterns and Determinants // Food Policy, Volume 23, Number 1, February 1998, pp. 41-54(14).
3. Data & Trends of the European Food and Drink Industry 2011. URL: http://www.fooddrinkeurope.eu/
uploads/publications_documents/
Final_DT_2012_04.06.pdf
4. FAOSTAT, Статистическая база данных. URL: http://faostat3.fao.org/
home/index.html #DOWNLOAD
5. Innovation in Agri-Food Systems, ed. by W.M.F. Jongen, M.T.G. Meulenberg. Wageningen Academic Publishers, 2005, 400 p.
6. The Japanese Consumer Behaviour, Attitudes and Perceptions toward Food Products. URL: http://www.gov.mb.ca/agriculture/
statistics/agri-food/japan_consumer_report_en.pdf
7. U.S. Foreign Direct Investment in the Western Hemisphere Processed Food Industry. By Christine Bolling, Market and Trade Economics Division, Steve Neff, and Charles Handy, Food and Rural Economics Division, Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture. Agricultural Economic Report No. 760. URL: http://naldc.nal.usda.gov/
download/36804/PDF
8. UNCTAD Handbook of Statistics 2012. – United Nations Publication, 2012, 522 p.
Скачать файл: Скачать