СТРУКТУРНЫЕ ОСОБЕННОСТИ И ПРИОРИТЕТЫ РАЗВИТИЯ АГРОПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА РОССИИ STRUCTURAL FEATURES AND DEVELOPMENT PRIORITIES OF RUSSIA'S AGRI-FOOD COMPLEX
Кирсанов В.В., к.э.н., ИАгП РАН Kirsanov V.V., candidate of economic sciences, Institute of Agrarian Problems – Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Проанализированы структурные изменения в агропродовольственном комплексе России. Исследованы тенденции изменения параметров государственной поддержки в условиях внутренних и внешних ограничений, оказывающих влияние на перспективы его развития. Сформулированы приоритеты структурной модернизации агропродовольственного комплекса и определены меры государственного регулирования, позволяющие реализовать его конкурентные преимущества и обеспечивать экономическую устойчивость и сбалансированность развития в долгосрочной перспективе. The article analyzes structural changes in Russia's agri-food complex. It examines trends in government support parameters under domestic and external constraints affecting its development prospects. The study formulates priorities for structural modernization of the agri-food complex and identifies regulatory measures to leverage its competitive advantages while ensuring long-term economic resilience and balanced growth.
Ключевые слова: агропродовольственный комплекс, сбалансированность, структурные изменения, государственная поддержка, коэффициент Джини Keywords: agri-food complex, balanced development, structural changes, government support, Gini coefficient
Список источников
1. Ушачев И.Г., Колесников А.В., Маслова В.В. Приоритетные направления развития АПК на современном этапе // АПК: Экономика, управление. 2025. № 1. С. 3-13.
2. Петриков А.В. Приоритеты и механизмы социально-экономического развития российского села // Вестник российской академии наук. 2024. №2. С. 115-123.
3. Ермолова О.В., Яковенко Н.А., Кирсанов В.В., Иваненко И.С., Остапенко Т.В. Оценка структурных преобразований в агропродовольственном комплексе России // Продовольственная политика и безопасность. 2022. Т.9. № 1. С. 49-66.
4. Индексы физического объема валовой добавленной стоимости по отраслям экономики. – URL: https://www.gks.ru/accounts.
5. Указ Президента Российской Федерации от 10.03.2025 г. № 141 «О внесении изменений в Доктрину продовольственной безопасности Российской Федерации, утвержденную Указом Президента Российской Федерации от 21 января 2020 г. № 20». – URL: http://www.kremlin.ru/acts/ news/76439.
6. Регионы России. Социально-экономические показатели. 2024:  М., 2024.
7. Потребление основных продуктов питания по Российской Федерации. – URL: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/potr-rf.xls.
8. Уровень самообеспечения основными продуктами питания по Российской Федерации и субъектам Российской Федерации. – URL: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/K_so.xls
9. База данных OECD «Agricultural policy monitoring and evaluation». – URL: http://www.oecd.org/agriculture/ topics/agricultural-policy-monitoring- and-evaluation/
10. Прауст Р.Э. Теоретические аспекты кооперативного взаимодействия малого, семейного и крупного, корпоративного агробизнеса // Никоновские чтения. 2006. С. 9-11.
11. Запрудская Т.А., Скоропанова Л.С., Пыл В.С. Теоретические аспекты функционирования кооперативно-интеграционных объединений в сфере малого агробизнеса // Экономические вопросы развития сельского хозяйства Беларуси. 2016;(44):101-111.
12. Развитие молочной индустрии России: итоги 2024 года и прогноз на 2025 год. - URL: https://souzmoloko.ru/
References
1. Ushachev, I.G., Kolesnikov, A.V. and Maslova, V.V., 2025. Priority directions for the development of the agro-industrial complex at the present stage. AIC: Economics, Management, 1, pp.3-13. (In Russ)
2. Petrikov, A.V., 2024. Priorities and mechanisms of socio-economic development of rural Russia. Herald of the Russian Academy of Sciences, 2, pp.115-123. (In Russ)
3. Ermolova, O.V., Yakovenko, N.A., Kirsanov, V.V., Ivanenko, I.S. and Ostapenko, T.V., 2022. Assessment of structural transformations in Russia's agri-food complex. Food Policy and Security, 9(1), pp.49-66. (In Russ)
4. Indices of physical volume of gross value added by economic sectors. Available from: https://www.gks.ru/accounts
5. Decree of the President of the Russian Federation No. 141 of March 10, 2025 "On amendments to the Food Security Doctrine of the Russian Federation approved by Decree of the President of the Russian Federation No. 20 of January 21, 2020". Available from: http://www.kremlin.ru/acts/ news/76439
6. Regions of Russia. Socio-economic indicators. 2024. Moscow, 2024. (In Russ)
7. Consumption of basic food products in the Russian Federation. Available from: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/potr-rf.xls
8. Self-sufficiency level for basic food products in the Russian Federation and its constituent entities. Available from: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/K_so.xls
9. OECD database "Agricultural policy monitoring and evaluation". Available from: http://www.oecd.org/agriculture/ topics/agricultural-policy-monitoring- and-evaluation/.
10. Praust, R.E., 2006. Theoretical aspects of cooperative interaction between small, family and large, corporate agribusiness. Nikonov Readings, pp.9-11. (In Russ)
11. Zaprudskaya, T.A., Skoropanova, L.S. and Pyl, V.S., 2016. Theoretical aspects of functioning of cooperative-integration associations in small agribusiness. Economic Issues of Agricultural Development in Belarus, 44, pp.101-111. (In Russ)
12. Development of Russia's dairy industry: results of 2024 and forecast for 2025. Available from: https://souzmoloko.ru/
Скачать файл: Скачать