|
ТЕОРИЯ ЭКОНОМИКИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И КОНКУРЕНТНАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ АГРОБИЗНЕСА |
THEORY OF SUPPLY ECONOMICS AND COMPETITIVE SUSTAINABILITY OF AGRIBUSINESS |
Ермолова О.В., д.э.н., ИАгП РАН |
Ermolova O.V., doctor of economic sciences, Institute of Agrarian Problems – Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences |
В статье дана оценка основных направлений развития новой экономики предложения, возможности ее использования в регулировании конкурентной устойчивости агропродовольственного комплекса. Представлена динамика основных макроэкономических параметров развития отраслей комплекса. Показана важность стратегического выбора компаниями агропродовольственного комплекса, обоснованы слагаемые конкурентной устойчивости агробизнеса. |
The article assesses the main directions of development of the new supply economy, the possibility of its use in regulating the competitive sustainability of the agri-food complex. The dynamics of the main macroeconomic parameters of the development of the complex's industries is presented. The importance of the strategic choice of agri-food companies is shown, the components of the competitive sustainability of agribusiness are substantiated. |
Ключевые слова: теория предложения, конкурентная устойчивость, регулирование, прогнозирование, агропродовольственный комплекс |
Keywords: supply theory, competitive sustainability, regulation, forecasting, agri-food complex |
Список источников:
1. Индексы физического объема валовой добавленной стоимости по отраслям экономики. – URL: https://rosstat.gov.ru/statistics/accounts.
2. Инвестиции в основной капитал. – URL: https://rosstat.gov.ru/investment_nonfinancial
3. Ермолова О.В., Кирсанов В.В. Управление структурными изменениями в агропродовольственном комплексе // Экономика и управление: проблемы, решения. 2018. №12. Т. 1. С. 58-68.
4. Кирсанов В.В. Агропродовольственный комплекс России в условиях санкций: тенденции и перспективы // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2023. № 2. С. 13-20.
5. Развитие продуктовых цепочек в агропродовольственном комплексе: межотраслевые аспекты исследования / О.В. Ермолова, В.В. Кирсанов, Н.А. Яковенко, И.С. Иваненко, Т.В. Остапенко и др.; под общ. ред. О.В. Ермоловой. – Саратов: Изд-во «Саратовский источник», 2017. – 156 с.
|
References
1. Indices of the physical volume of gross value added by sectors of the economy. – URL: https://rosstat.gov.ru/statistics/accounts.
2. Investments in fixed assets. – URL: https://rosstat.gov.ru/investment_nonfinancial
3. Ermolova O.V., Kirsanov V.V. Management of structural changes in the agro-industrial complex. Economics and management: problems, solutions. 2018;12(1): 58-68. (In Russ)
4. Kirsanov V.V. The agro-food complex of Russia under sanctions: trends and prospects. Regional agricultural systems: economics and sociology. 2023;(2):13-20. (In Russ)
5. Development of food chains in the agro-food complex: intersectoral aspects of research / O.V. Ermolova, V.V. Kirsanov, N.A. Yakovenko, I.S. Ivanenko, T.V. Ostapenko. 2017:156. (In Russ)
|
Скачать файл: |
|