ТЕОРИЯ ЭКОНОМИКИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И КОНКУРЕНТНАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ АГРОБИЗНЕСА THEORY OF SUPPLY ECONOMICS AND COMPETITIVE SUSTAINABILITY OF AGRIBUSINESS
Ермолова О.В., д.э.н., ИАгП РАН Ermolova O.V., doctor of economic sciences, Institute of Agrarian Problems – Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
В статье дана оценка основных направлений развития новой экономики предложения, возможности ее использования в регулировании конкурентной устойчивости агропродовольственного комплекса. Представлена динамика основных макроэкономических параметров развития отраслей комплекса. Показана важность стратегического выбора компаниями агропродовольственного комплекса, обоснованы слагаемые конкурентной устойчивости агробизнеса. The article assesses the main directions of development of the new supply economy, the possibility of its use in regulating the competitive sustainability of the agri-food complex. The dynamics of the main macroeconomic parameters of the development of the complex's industries is presented. The importance of the strategic choice of agri-food companies is shown, the components of the competitive sustainability of agribusiness are substantiated.
Ключевые слова: теория предложения, конкурентная устойчивость, регулирование, прогнозирование, агропродовольственный комплекс Keywords: supply theory, competitive sustainability, regulation, forecasting, agri-food complex
Список источников:
1. Индексы физического объема валовой добавленной стоимости по отраслям экономики. – URL: https://rosstat.gov.ru/statistics/accounts.
2. Инвестиции в основной капитал. – URL: https://rosstat.gov.ru/investment_nonfinancial
3. Ермолова О.В., Кирсанов В.В. Управление структурными изменениями в агропродовольственном комплексе // Экономика и управление: проблемы, решения. 2018. №12. Т. 1. С. 58-68.
4. Кирсанов В.В. Агропродовольственный комплекс России в условиях санкций: тенденции и перспективы // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2023. № 2. С. 13-20.
5. Развитие продуктовых цепочек в агропродовольственном комплексе: межотраслевые аспекты исследования / О.В. Ермолова, В.В. Кирсанов, Н.А. Яковенко, И.С. Иваненко, Т.В. Остапенко и др.; под общ. ред. О.В. Ермоловой. – Саратов: Изд-во «Саратовский источник», 2017. – 156 с.
References
1. Indices of the physical volume of gross value added by sectors of the economy. – URL: https://rosstat.gov.ru/statistics/accounts.
2. Investments in fixed assets. – URL: https://rosstat.gov.ru/investment_nonfinancial
3. Ermolova O.V., Kirsanov V.V. Management of structural changes in the agro-industrial complex. Economics and management: problems, solutions. 2018;12(1): 58-68. (In Russ)
4. Kirsanov V.V. The agro-food complex of Russia under sanctions: trends and prospects. Regional agricultural systems: economics and sociology. 2023;(2):13-20. (In Russ)
5. Development of food chains in the agro-food complex: intersectoral aspects of research / O.V. Ermolova, V.V. Kirsanov, N.A. Yakovenko, I.S. Ivanenko, T.V. Ostapenko. 2017:156. (In Russ)
Скачать файл: Скачать