ПЕРСПЕКТИВЫ ФОРМИРОВАНИЯ КОНКУРЕНТНОЙ УСТОЙЧИВОСТИ АГРОПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА РОССИИ PROSPECTS FOR FORMING COMPETITIVE SUSTAINABILITY OF THE RUSSIAN AGRO-FOOD COMPLEX
Яковенко Н.А., д.э.н., ИАгП РАН Yakovenko N.A., doctor of economic sciences, Institute of Agrarian Problems – Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Представлен теоретический анализ понятия «конкурентная устойчивость». Обоснована необходимость применения комплексного подхода к определению конкурентной устойчивости агропродовольственного комплекса как сложной системы. Исследованы основные факторы, влияющие на конкурентную устойчивость агропродовольственного комплекса России. Показано, что одним из важнейших факторов, определяющих долгосрочную конкурентную устойчивость агропродовольственного комплекса, является его сбалансированная отраслевая структура. В условиях геополитической и геоэкономической нестабильности для сохранения конкурентной устойчивости российского агропродовольственного комплекса необходима трансформация и повышение эффективности мер государственной поддержки. The article presents a theoretical analysis of the concept of "competitive sustainability". The need to apply an integrated approach to determining the competitive sustainability of the agro-food complex as a complex system is substantiated. The main factors influencing the competitive sustainability of the Russian agro-food complex are studied. It is shown that one of the most important factors determining the long-term competitive sustainability of the agro-food complex is its balanced industry structure. In the context of geopolitical and geoeconomic instability, in order to maintain the competitive sustainability of the Russian agro-food complex, it is necessary to transform and increase the effectiveness of government support measures.
Ключевые слова: конкурентная устойчивость, агропродовольственный комплекс, государственная поддержка, инвестиции, сбалансированная структура. Keywords: competitive sustainability, agro-food complex, government support, investments, balanced structure.
Список источников
1. Техническая записка по вопросам устойчивых продовольственных систем. Целевая коалиция (ЦК) по устойчивым продовольственным системам для региона Европы и Центральной Азии (ЕЦА). – URL: https://unece.org/sites/default/ files/2021-05/ Technical%20Note%20on%20SFS_ short%20version-RU.pdf
2. Максименко И.А. Систематизация подходов к пониманию дефиниции «конкурентная устойчивость» // Бизнес. Образование. Право. 2020. № 2 (51). С. 160–165.
3. Акопян Д.В., Суворов И.А. Сравнительный анализ понятий "конкурентоустойчивость" и "конкурентоспособность" организаций сферы услуг // Вестник университета. 2019. № 4. С. 50-54.
4. Ермолова О.В. Обеспечение конкурентной устойчивости продуктовых цепочек в агропродовольственном комплексе // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2022. № 1. C. 13-19.
5. Chaharbaghi K., Lynch R. Sustainable competitive advantage: towards a dynamic resource-based strategy. Management Decision. 1999;37(1):45—50.
6. Аналитическая записка «Земельный потенциал России: состояние, проблемы и меры по его рациональному использованию и охране». – URL: https://www.ras.ru/FStorage/ Download.aspx?id=5e5ba20e-8e6f-440b- 8e17-5b52118fe86c&ysclid= m17rxl0wio938694545
7. Яковенко Н.А. Проблемы обеспечения продовольственной безопасности России в условиях новых вызовов и угроз // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2024. № 1. С. 34-40.
8. Сельское хозяйство России. – URL: https://заводы.рф/publication/ selskoe-hozyaystvo-rossii
9. Родионова И.А., Болохонов М.А., Васильева О.А., Торопова В.В. Оценка и направления повышения инвестиционной привлекательности сельского хозяйства // Аграрный вестник Урала. 2024. Т. 24, № 03. С. 430‒439.
10. Яковенко Н.А., Иваненко И.С. Риски технико-технологической зависимости агропродовольственного комплекса России в условиях санкционных ограничений // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2023. №3(74). С.117-122.
References
1. Technical note on sustainable food systems. Task Force (CC) on Sustainable Food Systems for the Europe and Central Asia (ECA) region. – URL: https://unece.org/sites/default/ files/2021-05/ Technical%20Note%20on%20SFS_ short%20version-RU.pdf
2. Maksimenko I.A. Systematization of approaches to understanding the definition of "competitive stability". Business. Education. Right. 2020;2 (51):160-165. (In Russ)
3. Hakobyan D.V., Suvorov I.A. Comparative analysis of the concepts of "competitiveness" and "competitiveness" of service sector organizations. Bulletin of the University. 2019;(4): 50-54. (In Russ)
4. Ermolova O.V. Ensuring the competitive stability of food chains in the agro-food complex. Regional agricultural systems: economics and sociology. 2022;(1):13-19. (In Russ)
5. Chaharbaghi K., Lynch R. Sustainable competitive advantage: towards a dynamic resource-based strategy. Management Decision. 1999;37(1):45-50.
6. Analytical note "Land potential of Russia: the state, problems and measures for its rational use and protection". – URL: https://www.ras.ru/FStorage/ Download.aspx?id=5e5ba20e-8e6f-440b- 8e17-5b52118fe86c&ysclid= m17rxl0wio938694545
7. Yakovenko N.A. Problems of ensuring food security in Russia in the context of new challenges and threats. Regional agricultural systems: economics and sociology. 2024;(1):34-40. (In Russ)
8. Agriculture of Russia. – URL: https://заводы .Russian Federation/publication/ selskoye-hozyaystvo-rossii
9. Rodionova I.A., Bolokhonov M.A., Vasilyeva O.A., Toropova V.V. Assessment and directions of increasing the investment attractiveness of agriculture. Agrarian Bulletin of the Urals. 2024;24(03): 430-439. (In Russ)
10. Yakovenko N.A., Ivanenko I.S. Risks of technical and technological dependence of the agro-food complex of Russia in conditions of sanctions restrictions. Bulletin of the Michurinsky State Agrarian University. 2023;3(74):117-122. (In Russ)
Скачать файл: Скачать