СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ОРГАНИЗАЦИОННО-ЭКОНОМИЧЕСКОГО МЕХАНИЗМА УПРАВЛЕНИЯ АГРОПРОМЫШЛЕННЫМ КОМПЛЕКСОМ В УСЛОВИЯХ НОВОЙ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ РЕАЛЬНОСТИ IMPROVING THE ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC MECHANISM OF MANAGEMENT OF THE AGRI-INDUSTRIAL COMPLEX IN THE NEW ECONOMIC REALITY
Аникин А.Б., аспирант, Федеральное государственное бюджетное учреждение науки Федеральный исследовательский центр «Саратовский научный центр Российской академии наук» Anikin A.B., post-graduate student, Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Обеспечение продовольственной безопасности страны невозможно без эффективной работы структурно-сбалансированного агропромышленного комплекса. В статье уточнены сферы народного хозяйства, входящие в состав агропромышленного комплекса, а также обоснована целесообразность применения системного, процессного и межотраслевого подходов к исследованию организационно-экономического механизма развития АПК и его функции в современных условиях. Организационно-экономический механизм управления агропромышленным комплексом изучен как сложная организационная структура системного типа. Ensuring the country's food security is impossible without the effective operation of a structurally balanced agri-industrial complex. The article clarifies the areas of the national economy that are part of the agri-industrial complex, and also substantiates the feasibility of using systemic, process and cross-sectoral approaches to the study of the organizational and economic mechanism of development of the agri-industrial complex and its functions in modern conditions. The organizational and economic mechanism of managing the agri-industrial complex has been studied as a complex organizational structure of a systemic type.
Ключевые слова: агропромышленный комплекс, механизм устойчивого развития, сферы народного хозяйства, институциональная структура, продовольственная безопасность, государственное регулирование Keywords: agri-industrial complex, sustainable development mechanism, spheres of the national economy, institutional structure, food security, government regulation
Список источников
1. Решетникова Е.Г. Региональная дифференциация уровня жизни: вызовы времени // Проблемы развития территории. 2021. №1.
2. Решетникова Н. В., Кадомцева М. Е. Особенности трансформации продуктовых цепочек в период пандемии Сovid-19 // Вопросы территориального развития. 2022. №1.
3. Осадчая, Н., Мурзин, А., Ревунов, Р., Плохотникова, Г. Организационно- экономические приоритеты развития агропромышленного комплекса России на региональном уровне. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2022;937(321):032061.
4. Богданов А.В., Брызгалина М.А., Брызгалин Т.В. и др. Актуальные направления научно-технологического развития агропромышленного комплекса России. - Саратов, 2023.
5. Анфиногентова А.А., Решетникова Е.Г., Иосипенко В.Д., Решетникова Н.В., Кузнецова Н.Н., Ржевская М.Я. Теория и методы управления межотраслевыми и межрегиональными взаимодействиями в агропродовольственном комплексе. - Саратов, 2019.
6. Кадомцева М. Е. Информационное обеспечение инновационных процессов в агропромышленном комплексе России // Вестник ДГТУ. Технические науки. 2014. №1.
7. Решетникова Н.В. Теория и методология институциональных трансформаций в агропродовольственном комплексе. - Саратов, 2022.
8. Кадомцева М. Е. Оценка институциональных изменений в агростраховании // Журнал экономической теории. 2021. Т. 18. №3. С. 448-461.
9. Остапенко Т. В. Особенности межотраслевых пропорций в АПК в современных условиях // Научные исследования и инновации. 2021. №10.
10. Яковенко Н. А., Иваненко И. С. Тенденции развития агропродовольственного экспорта России: региональный аспект // МСХ. 2020. №4.
11. Манько Г. В., Захаров С.Л. Необходимость совершенствования системы управления сельскохозяйственным производством в современных условиях: монография. – Краснодар: КубГАУ, 2015. – 167 с.
References
1. Reshetnikova E.G. Regional differentiation of living standards: challenges of the time // Problems of territorial development. 2021;(1). (In Russ)
2. Reshetnikova N. V., Kadomtseva M. E. Peculiarities of transformation of food kidneys during the Covid-19 pandemic. Issues of territorial development. 2022;(1). (In Russ)
3. Osadchaya, N., Murzin, A., Revunov, R., Plokhotnikova, G. Organizational and economic priorities for the development of the agro-industrial complex of Russia at the regional level. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2022;937(321):032061.
4. Bogdanov A.V., Bryzgalina M.A., Bryzgalin T.V., etc. Current directions of scientific and technological development of the agro-industrial complex of Russia. 2023. (In Russ)
5. Anfinogentova A.A., Reshetnikova E.G., Iosipenko V.D., Reshetnikova N.V., Kuznetsova N.N., Rzhevskaya M.Ya. Theory and methods of management of intersectoral and interregional interactions in the agro-food complex. 2019. (In Russ)
6. Kadomtseva M. E. Information support of innovative processes in the agro-industrial complex of Russia. Bulletin of DSTU. Technical sciences. 2014;(1). (In Russ)
7. Reshetnikova N.V. Theory and methodology of institutional transformations in the agro-food complex. 2022. (In Russ)
8. Kadomtseva M. E. Assessment of institutional changes in agricultural insurance. Journal of Economic Theory. 2021;18(3):448-461. (In Russ)
9. Ostapenko T. V. Features of intersectoral proportions in agriculture in modern conditions. Scientific research and innovation. 2021;(10). (In Russ)
10. Yakovenko N. A., Ivanenko I. S. Trends in the development of the agro-food export of Russia: regional aspect. Ministry of Agriculture. 2020;(4). (In Russ)
11. Manko G. V., Zakharov S.L. The need to improve the management system of agricultural production in modern conditions: monograph. 2015:167. (In Russ)
Скачать файл: Скачать