ПРОБЛЕМЫ ОБЕСПЕЧЕНИЯ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОЙ БЕЗОПАСНОСТИ РОССИИ В УСЛОВИЯХ НОВЫХ ВЫЗОВОВ И УГРОЗ PROBLEMS OF ENSURING FOOD SECURITY IN RUSSIA IN THE CONTEXT OF NEW CHALLENGES AND THREATS
Яковенко Н.А., д.э.н., ИАгП РАН Yakovenko N.A., doctor of economic sciences, Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
В условиях действия дестабилизирующих факторов усиливается внимание к проблемам обеспечения продовольственной безопасности. В статье обоснованы факторы, оказывающие основное влияние на продовольственную безопасность России. Проанализирована динамика производства и потребления основных видов сельскохозяйственных продуктов и продовольствия, изменение уровня самообеспечения населения продовольствием, качества питания. Выявлены системные проблемы и долгосрочные риски развития национального агропродовольственного комплекса, основными из которых являются: риск падения инвестиций и государственной поддержки в основные отрасли комплекса, технологическая импортозависимость, сокращение емкости продовольственного рынка. In the context of destabilizing factors, attention to the problems of ensuring food security is increasing. The article substantiates the factors that have a major impact on Russia's food security. The dynamics of production and consumption of main types of agricultural products and food, changes in the level of self-sufficiency of the population in food, and the nutrition quality are analyzed. Systemic problems and long-term risks for the development of the national agri-food complex have been identified, the main of which are the risk of falling investment and government support in the main sectors of the complex, technological import dependence, and a reduction in the capacity of the food market.

Ключевые слова: продовольственная безопасность, вызовы, угрозы, агропродовольственный комплекс, импортозамещение Keywords: food security, challenges, threats, agri-food complex, import substitution
Список источников
1. Преобразование нашего мира: Повестка дня в области устойчивого развития на период до 2030 года / Резолюция, принятая Генеральной Ассамблеей 25 сентября 2015 года. – URL: https://unctad.org/system/ files/official- document/ares70d1_ru.pdf
2. Сахаров А.Г., Колмар О.И. Перспективы реализации Целей устойчивого развития ООН в России // Вестник международных организаций. 2019. Т. 14. № 1. С. 189–206.
3. Нормова Т.А., Стародубцева А.В., Нерсесьян А.А. Влияние COVID-19 на экономику России и меры борьбы с ним // Естественно-гуманитарные исследования, 2020. № 30(4). С. 129-131.
4. Петров Д.В., Сергиенко Е.А. Проблемы и перспективы развития сельского хозяйства Российской Федерации в период после пандемии // Деловой вестник предпринимателя. 2021. № 4. С. 71-74.
5. Суханова И.Ф., Лявина М.Ю. Продовольственная безопасность России в условиях санкционных ограничений // International agricultural journal. 2023. № 1. С. 171-190.
6. Пигас П.И., Агамагомедова С.А. Анализ актуальных проблем и рисков обеспечения продовольственной безопасности в условиях санкций в современной России // Продовольственная политика и безопасность. 2017. Том 4. № 1. С.49–60.
7. Яковенко Н. А. Развитие экспортного потенциала агропродовольственного комплекса России в условиях действия дестабилизирующих факторов // Научные труды Вольного экономического общества России. 2023. Т. 241. № 3. С. 175-183.
8. Яковенко Н. А., Иваненко И. С. Риски технико-технологической зависимости агропродовольственного комплекса России в условиях санкционных ограничений // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2023. № 3(74). С. 117-122.
References
1. Transforming our world: The 2030 Agenda for Sustainable Development / Resolution adopted by the General Assembly on September 25, 2015. – URL: https://unctad.org/system/files/ official-document/ares70d1_ru.pdf
2. Sakharov A.G., Kolmar O.I. Prospects for the implementation of the UN Sustainable Development Goals in Russia. Bulletin of International Organizations. 2019;14(1):189-206. (In Russ)
3. Normova T.A., Starodubtseva A.V., Nersesyan A.A. The impact of COVID-19 on the Russian economy and measures to combat it. Natural Sciences and Humanities Research, 2020;30(4):129-131. (In Russ)
4. Petrov D.V., Sergienko E.A. Problems and prospects of development of agriculture in the Russian Federation in the period after the pandemic. Business bulletin of the entrepreneur. 2021;(4): 71-74. (In Russ)
5. Sukhanova I.F., Lyavina M.Yu. Food security of Russia under sanctions restrictions. International agricultural journal. 2023;(1):171-190. (In Russ)
6. Pigas P.I., Agamagomedova S.A. Analysis of current problems and risks of ensuring food security under sanctions in modern Russia. Food policy and security. 2017;4(1):49-60. (In Russ)
7. Yakovenko N. A. Development of the export potential of the agro-food complex of Russia under the influence of destabilizing factors. Scientific works of the Free Economic Society of Russia. 2023;241(3):175-183. (In Russ)
8. Yakovenko N. A., Ivanenko I. S. Risks of technical and technological dependence of the agro-food complex of Russia in conditions of sanctions restrictions. Bulletin of the Michurinsky State Agrarian University. 2023;3(74):117-122. (In Russ)
Скачать файл: Скачать