Роль институциональной структуры в обеспечении продовольственной безопасности страны The role of institutional structure in ensuring the country’s food security
Аникин А.Б., аспирант, Федеральное государственное бюджетное учреждение науки Федеральный исследовательский центр «Саратовский научный центр Российской академии наук» Anikin A.B., post-graduate student, Federal State Budgetary Institution of Science of the Federal Research Center "Saratov Scientific Center of the Russian Academy of Sciences".
Одним из ключевых факторов экономического и производственного развития России является институциональная среда. В статье выделены переменные, влияющие на производство продовольствия в России («ресурсное проклятие», продовольственные потери, финансовые и социальные институты). Целью исследования является определение роли институциональной структуры в обеспечении продовольственной безопасности страны. Результатом исследования стало выявление «узких мест» в агропродовольственной системе и определение ключевых институтов в обеспечении продовольственной безопасности страны. Рассмотрены актуальные меры государственного регулирования агропродовольственного комплекса, направленные не только на защиту внутреннего рынка, но и на расширение внешнего рынка сбыта. One of the key factors in the economic and industrial development of Russia is the institutional environment. The article highlights the variables that influence food production in Russia (“resource curse”, food losses, financial and social institutions). The purpose of the study is to determine the role of the institutional structure in ensuring the country's food security. The result of the study was the identification of bottlenecks in the agri-food system and the identification of key institutions in ensuring the country's food security. Current measures of state regulation of the agri-food complex, aimed not only at protecting the domestic market, but also at expanding the foreign sales market, are considered.
Ключевые слова: агропродовольственный комплекс, институциональная структура, продовольственная безопасность, импорт, экспорт, государственное регулирование Keywords: agri-food complex, institutional structure, food security, import, export, government regulation
Список источников
1. Чистяков Ю.Ф. Эволюция механизмов взаимодействия аграрного сектора экономики России и мирового продовольственного рынка: ретроспективный анализ // Региональная экономика и управление: электронный научный журнал. 2019. №3 (59).
2. Агропродовольственный рынок региона: теория и практика: монография / Парамонов П.Ф., Егоров Е.А., Артемова Е. И. [и др.]; под общей ред. П. Ф. Парамонова. – Краснодар: КубГАУ, 2016. – 429 с.
3. Кирсанов В.В. Агропродовольственный комплекс России в условиях санкций: тенденции и перспективы // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2023. № 2.
4. Никишкин В.В., Самарина Т.Н. Влияние санкций на российский рынок продуктов питания // Инновации и инвестиции. 2023. №4.
5. Ким В.В., Галактионова Е.А., Антоневич К.В. Продовольственные потери и пищевые отходы на потребительском рынке РФ // IACJ. 2020. №4.
6. Инновационное развитие агропромышленного комплекса в России. Agriculture 4 / Орлова Н. В., Серова Е. В., Николаев Д. В. [и др.]; под ред. Орловой Н. В. // Нац. исслед. ун-т «Высшая школа экономики». — М. : Изд. Дом Высшей школы экономики, 2020 — 128 с.
7. Иосипенко В.Д. Особенности динамики платежеспособного спроса на продовольствие в условиях новых глобальных вызовов // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2023. № 1.
8. Пляскина Н.И. Нефтяной налоговый маневр: анализ последствий и прогноз влияния на развитие компании // Проблемы прогнозирования. 2022. №4 (193).
9. Федеральный центр развития экспортапродукции АПК Минсельхоза России. – URL: www.aemcx.ru
10. Решетникова Н.В. Теория и методология институциональных трансформаций в агропродовольственном комплексе: монография / Решетникова Н.В.; под общ. ред. А.А. Анфиногентовой. — Саратов: Саратовский источник, 2022. — 231 с.
References
1. Chistyakov Yu.F. Evolution of mechanisms of interaction between the agricultural sector of the Russian economy and the world food market: a retrospective analysis. Regional economics and management: electronic scientific journal. 2019;3(59). (In Russ)
2. Paramonov P.F., Egorov E.A., Artemova E.I. [etc.]. Agricultural market of the region: theory and practice. 2016:429. (In Russ)
3. Kirsanov V.V. Agro-food complex of Russia under sanctions: trends and prospects Regional agricultural systems: economics and sociology. 2023;(2). (In Russ)
4. Nikishkin V.V., Samarina T.N. The impact of sanctions on the Russian food market. Innovations and investments. 2023;(4). (In Russ)
5. Kim V.V., Galaktionova E.A., Antonevich K.V. Food losses and food waste in the Russian consumer market. IACJ. 2020;(4). (In Russ)
6. Orlova N.V., Serova E.V., Nikolaev D.V. Innovative development of the agro-industrial complex in Russia. Agriculture 4. 2020:128. (In Russ)
7. Iosipenko V.D. Features of the dynamics of effective demand for food in the context of new global challenges. Regional agricultural systems: economics and sociology. 2023: (1). (In Russ)
8. Plyaskina N.I. Oil tax maneuver: analysis of consequences and forecast of impact on the development of the company. Problems of forecasting. 2022;4 (193). (In Russ)
9. Federal Center for the Development of Export of Agricultural Products of the Ministry of Agriculture of Russia. – URL: www.aemcx.ru
10. Reshetnikova N.V. Theory and methodology of institutional transformations in the agricultural and food complex. 2022: 231. (In Russ)
Скачать файл: Скачать