ТЕНДЕНЦИИ И ПРИОРИТЕТЫ РАЗВИТИЯ МОЛОЧНОПРОДУКТОВОГО ПОДКОМПЛЕКСА РОССИИ В УСЛОВИЯХ ДЕЙСТВИЯ ВНЕШНИХ ДЕСТАБИЛИЗИРУЮЩИХ ФАКТОРОВ TRENDS AND PRIORITIES OF DEVELOPMENT OF THE RUSSIAN DAIRY PRODUCT SUBCOMPLEX UNDER THE CONDITIONS OF EXTERNAL DESTABILIZING FACTORS
Кирсанов В.В., к.э.н., Спирина М.В., лаборант-исследователь, ИАгП РАН Kirsanov V.V., candidate of economic sciences, Spirina M.V., research assistant, IAgP RAS
Проанализировано влияние глобальных и национальных трендов структурных изменений в агропродовольственной сфере на параметры развития молочнопродуктового подкомплекса России. Исследованы тенденции изменения параметров экономической устойчивости и особенности структурной адаптации подкомплекса к условиям действия дестабилизирующих факторов и ограничений, оказывающих влияние на перспективы его развития. Сформулированы приоритеты структурной модернизации молочнопродуктового подкомплекса и определены меры государственного регулирования, в т.ч. антикризисной направленности, позволяющие реализовать его конкурентные преимущества и обеспечить экономическую устойчивость и сбалансированность развития в новых условиях. The influence of global and national trends of structural changes in the agri-food sector on the development parameters of the Russian dairy product subcomplex is analyzed. Trends in changes in the parameters of economic stability and features of the structural adaptation of the subcomplex to the conditions of destabilizing factors and restrictions that influence the prospects for its development have been studied. The priorities for the structural modernization of the dairy product subcomplex have been formulated and measures of state regulation have been determined, incl. anti-crisis orientation, making it possible to realize its competitive advantages and ensure economic sustainability and balanced development in the new conditions.
Ключевые слова: агропродовольственный комплекс, молочнопродуктовый подкомплекс, сбалансированность, структурные изменения, экономическая устойчивость, дестабилизирующие факторы Keywords: agro-food complex, dairy subcomplex, balance, structural changes, economic stability, destabilizing factors
Список источников
1. Национальный доклад о ходе и результатах реализации в 2022 году Государственной программы развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия / Минсельхоз. 2023. - URL: https://mcx.gov.ru/upload/iblock/8b5/ yvt18slkd24xjlxudr56sy9nvxnrrfuu.pdf
2. Потребление основных продуктов питания по Российской Федерации / Росстат. - URL: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/potr-rf.xls
3. Производство сельскохозяйственной продукции на душу населения / Росстат. - URL: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/jiv_dsh.xls
4. Развитие молочной индустрии России: итоги 2022 года и прогноз на 2023 год / Национальный союз производителей молока (СОЮЗМОЛОКО). - URL: https://souzmoloko.ru/
5. Уровень рентабельности (убыточности) проданных товаров, продукции, работ, услуг c 2017 г. / Росстат. - URL: https://www.fedstat.ru/indicator/ 58036
6. Рейтинг крупнейших производителей молока по итогам 2022 года / Союзмолоко, Milknews и Streda Consulting. - URL: https://souzmoloko.ru/news/Valovyj-nadoj-Top-30.html
7. Рейтинг ТОП-30 молочных хозяйств по эффективности по итогам 2022 года / Союзмолоко. 27.09.2023. - URL: https://milknews.ru/analitika- rinka-moloka/reitingi/TOP-30-samyh- effektivnyh-molochnyh-hozjajstv- 22.html
8. Коэффициенты концентрации производства по видам экономической деятельности / Росстат. - URL: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/concurent_sreda.htm
9. Прогноз социально-экономического развития Российской Федерации на 2024 год и на плановый период 2025 и 2026 годов / Министерство экономического развития РФ. - URL: https://www.economy.gov.ru/material/ directions/makroec/prognozy_socialno_e konomicheskogo_razvitiya/prognoz_socia lno_ekonomicheskogo_razvitiya_rf_na_20 24_god_i_na_planovyy_period_2025_i_202 6_godov.html
10. Ермолова О.В., Яковенко Н.А., Кирсанов В.В., Иваненко И.С., Остапенко Т.В. Оценка структурных преобразований в агропродовольственном комплексе России // Продовольственная политика и безопасность. 2022. Т.9. № 1. С. 49-66.
11. Ermolova O., Yakovenko N., Kirsanov V., Ivanenko I. Structural changes in the agri-food complex: priorities and management mechanisms. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 12th International Scientific Conference on Agricultural Machinery Industry, INTERAGROMASH 2019: 012072.
References
1. National report on the progress and results of the implementation in 2022 of the State Program for the Development of Agriculture and Regulation of Markets for Agricultural Products, Raw Materials and Food. 2023. - URL: https://mcx.gov.ru/upload/iblock/8b5/ yvt18slkd24 xjlxudr56sy9nvxnrrfuu.pdf (In Russ)
2. Consumption of basic food products in the Russian Federation. - URL: https://rosstat. gov.ru/ storage/mediabank/potr-rf.xls (In Russ)
3. Agricultural production per capita. - URL: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/ jiv_dsh.xls (In Russ)
4. Development of the Russian dairy industry: results of 2022 and forecast for. - URL: https://souzmoloko.ru/ (In Russ)
5. Level of profitability (loss ratio) of goods, products, works, services sold since 2017. - URL: https://www.fedstat.ru/indicator/ 58036 (In Russ)
6. Rating of the largest milk producers based on the results of 2022 / Soyuzmoloko, Milknews and Streda Consulting. - URL: https://souzmoloko.ru/news/Valovyj-nadoj-Top-30.html (In Russ)
7. Rating of TOP-30 dairy farms by efficiency based on the results of 2022. - URL: https://milknews.ru/analitika-rinka- moloka/reitingi/TOP-30-samyh- effektivnyh-molochnyh-hozjajstv- 22.html (In Russ)
8. Production concentration coefficients by type of economic activity. - URL: https://rosstat.gov.ru/storage/ mediabank/competitive_sreda.htm (In Russ)
9. Forecast of socio-economic development of the Russian Federation for 2024 and for the planning period of 2025 and 2026. - URL: https://www.economy.gov.ru/material/ directions/makroec/prognozy_socialno_e konomicheskogo_razvitiya/prognoz_socia lno_ekonomicheskogo_razvitiya_rf_na_20 24_god_i_na_planovyy_period_2025_i_202 6_godov.html (In Russ)
10. Ermolova O.V., Yakovenko N.A., Kirsanov V.V., Ivanenko I.S., Ostapenko T.V. Assessment of structural transformations in the agricultural and food complex of Russia. Food policy and security. 2022;9(1):49-66. (In Russ)
11. Ermolova O., Yakovenko N., Kirsanov V., Ivanenko I. Structural changes in the agri-food complex: priorities and management mechanisms. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 12th International Scientific Conference on Agricultural Machinery Industry, INTERAGROMASH 2019: 012072.
Скачать файл: Скачать