|
МОДЕЛИРОВАНИЕ КОНФИГУРАЦИИ СЕТИ РАСПРОСТРАНЕНИЯ ИННОВАЦИЙ НА ПРЕДПРИЯТИЯХ АГРОПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА |
MODELING THE CONFIGURATION OF THE INNOVATION NETWORK DISTRIBUTION AT THE ENTERPRISES OF THE AGRO-FOOD COMPLEX |
Осовин М.Н., к.э.н., ИАгП РАН |
Osovin M.N., candidate of economic sciences, IAgP RAS |
В современных условиях обеспечить техническую и технологическую модернизацию агропродовольственного комплекса страны невозможно без широкомасштабного внедрения наукоемкой продукции во все этапы сельскохозяйственного производства. В статье рассмотрены различные варианты пространственной конфигурации предприятий агропродовольственного комплекса в зависимости от их скорости адаптации к выгодной для системы в целом инновации. С использованием элементов экономико-математического моделирования выявлена зависимость между способностями к восприятию инновации каждым элементом системы и возможностями его коммуникации с аналогичными агентами, объединенными в общую сеть. Сделан вывод, что при правильной топологии составляющих образующаяся сложная структура обладает более высоким темпами восприятия инновации, чем у любого из ее элементов до момента объединения. |
In modern conditions, it is impossible to ensure the technical and technological modernization of the agro-food complex without the large-scale introduction of science-intensive products in all stages of agricultural production. The article considers various options for the spatial configuration of enterprises in the agro-food complex, depending on their speed of adaptation to an innovation that is beneficial for the system as a whole. Using the elements of economic and mathematical modeling, a relationship was revealed between the ability to perceive innovation by each element of the system and the possibilities of its communication with similar agents united in a common network. It is concluded that with the correct topology of the components, the resulting complex structure has a higher rate of innovation perception than any of its elements before the moment of integration. |
Ключевые слова: агропродовольственный комплекс, цифровизация, инновационное развитие, центры трансфера технологий, межрегиональное сотрудничество, информационно-коммуникационные службы |
Keywords: agro-food complex, digitalization, innovative development, technology transfer centers, interregional cooperation, information and communication services |
Список источников
1. Кондратьев Н.Д. Проблемы экономической динамики. – М.: Экономика, 1989.
2. Князева Е., Туробов А. Единая наука о единой природе. Синергия значит «совместное действие» // Новый мир. 2000. № 3.
3. Курдюмов С. П., Князева Е. Н. Квантовые правила нелинейного синтеза коэволюционирующих структур: Философия, наука, цивилизация. -М.: Эдиториал Урсс, 1999.
4. Пригожин И., Стенгерс И. Порядок из хаоса: Новый диалог человека с природой. -М.: Прогресс, 1986.
5. DeCanio S., Watkins W.E. and others. Complexity in Organization // Department of Economics University of California. - Santa-Barbara, CA, 1998.
6. DeCanio S., Watkins W.E. Information processing and Organization Structure// Department of Economics University of California. -Santa-Barbara, CA, 1997.
7. Холопенкова Е. В. Государственное управление центрами технологического трансфера: региональный аспект (на примере Ставропольского края) // Национальные интересы: приоритеты и безопасность. 2011. № 8. С. 42–46.
8. Сайбель, Н.Ю., Косарев А.С. Роль центров трансфера технологий в инновационном процессе // Молодой ученый. 2016. № 27 (131). С. 151-157
9. Российская сеть трансфера технологий – инструмент для повышения конкурентоспособности бизнеса – URL: http://innovbusiness.ru/content/ document_r_D72FEE9A-E338-4E64-A6A8- 17AB11E65C8B.html
10. Чернышенко Д. Центры трансфера технологий выявляют готовые для внедрения в экономику разработки и формируют заказ на исследования со стороны бизнеса. – URL: http://government.ru/news/47685/
11. Ciampi Stancova, K., Cavicchi A. 2017. Dynamics of Smart Specialisation Agrifood Trans-regional Cooperation, JRC Technical Reports, JRC107257. doi:10.2760/020864
12. Осовин М.Н. Обоснование приоритетных направлений межрегионального сотрудничества в сфере цифровизации сельского хозяйства // Продовольственная политика и безопасность. 2021. Т.8. № 2. С. 131-144.
13. Осовин М.Н. Обоснование приоритетов информационной политики агропродовольственного комплекса России // Никоновские чтения. 2015. № 20-1. С. 410-412.
14. Осовин М.Н. Обоснование алгоритма сбалансированного развития цифровой экосистемы агропродовольственного комплекса России // Островские чтения. 2019. № 1. С. 166-172.
|
References
1. Kondratiev N.D. Problems of economic dynamics. 1989. (In Russ)
2. Knyazeva E., Turobov A. Unified science of a single nature. Synergy means "joint action". Novy Mir. 2000;(3). (In Russ)
3. Kurdyumov S. P., Knyazeva E. N. Quantum rules of nonlinear synthesis of coevolutionary structures: Philosophy, science, civilization. 1999. (In Russ)
4. Prigozhin I., Stengers I. Order from chaos: A new dialogue of man with nature. 1986. (In Russ).
5. DeCanio S., Watkins W.E. and others. Complexity in Organization. Department of Economics University of California. Santa-Barbara, CA, 1998.
6. DeCanio S., Watkins W.E. Information processing and Organization Structure/Department of Economics University of California. Santa-Barbara, CA, 1997.
7. Kholopenkova E. V. State management of technological transfer centers: a regional aspect (on the example of the Stavropol Territory). National interests: priorities and security. 2011;(8):. 42-46. (In Russ)
8. Saibel, N.Yu., Kosarev A.S. The role of technology transfer centers in the innovation process. Young Scientist. 2016; 27 (131): 151-157. (In Russ)
9. Russian Technology Transfer Network – a tool for increasing business competitiveness – URL: http://innovbusiness.ru/content/ document_r_D72FEE9A-E338-4E64-A6A8- 17AB11E65C8B.html
10. Chernyshenko D. Technology transfer centers identify developments ready for implementation into the economy and form an order for research from the business side. – URL: http://government.ru/news/47685/
11. Ciampi Stancova, K., Cavicchi A. 2017. Dynamics of Smart Specialisation Agrifood Trans-regional Cooperation, JRC Technical Reports, JRC107257.
12. Osovin M.N. Substantiation of priority directions of interregional cooperation in the field of digitalization of agriculture. Food policy and security. 2021; 8(2):131-144. (In Russ)
13. Osovin M.N. Substantiation of the priorities of the information policy of the agro-food complex of Russia. Nikon readings. 2015;(20-1):410-412. (In Russ)
14. Osovin M.N. Justification of the algorithm for the balanced development of the digital ecosystem of the agro-food complex of Russia. Ostrovsky readings. 2019;(1):166-172. (In Russ)
|
Скачать файл: |
|