ОСОБЕННОСТИ УСТОЙЧИВОГО РАЗВИТИЯ АГРОПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА РОССИИ В УСЛОВИЯХ НОВЫХ ГЛОБАЛЬНЫХ ВЫЗОВОВ: обзор материалов Всероссийской научной конференции, посвященной памяти первого директора ИАгП РАН д.истор.н. проф. В.Б. Островского FEATURES OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF THE RUSSIAN AGRI-FOOD COMPLEX IN THE CONDITIONS OF NEW GLOBAL CHALLENGES: review of the materials of the All-Russian scientific conference
Яковенко Н.А., д.э.н., Осовин М.Н., к.э.н., ИАгП РАН Yakovenko N.A., doctor of economic sciences, Osovin M.N., candidate of economic sciences, Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Science
В статье представлен обзор докладов участников Всероссийской научной конференции «Особенности устойчивого развития агропродовольственного комплекса России в условиях новых глобальных вызовов», проведенной Институтом аграрных проблем – обособленным структурным подразделением ФИЦ СНЦ РАН в октябре текущего года. Основной целью организаторов конференции стала попытка привлечь внимание наиболее широкого круга исследователей к проблемам обеспечения устойчивого роста конкурентоспособности агропродовольственного комплекса России, развития его производственного потенциала и институциональной среды. Отдельный блок вопросов был выделен для обсуждения приоритетных направлений повышения устойчивости развития сельских территорий в условиях усиления глобальной нестабильности. The article presents an overview of the reports of the participants of the All-Russian scientific conference "Peculiarities of sustainable development of the Russian agri-food complex in the face of new global challenges", held by the Institute of Agrarian - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences in October this year. The main goal of the conference organizers was an attempt to draw the attention of the widest range of researchers to the problems of ensuring sustainable growth in the competitiveness of the Russian agri-food complex, developing its production potential and institutional environment. A separate block of questions was singled out to discuss priority areas for increasing the sustainability of rural development in the face of increased global instability.
Ключевые слова: продовольственная безопасность, социально-экономические приоритеты, агропродовольственный комплекс, конкурентоспособность, инновационное развитие, производственный потенциал, институциональная среда, социальный потенциал Keywords: food security, social and economic priorities, agri-food complex, competitiveness, innovative development, production potential, institutional environment, social potential
Список источников
1. Особенности устойчивого развития агропродовольственного комплекса России в условиях новых глобальных вызовов // Островские чтения. - Саратов: ИАгП РАН, 2022. - 248 с.
References
1. Features of sustainable development of the agro-food complex of Russia in the conditions of new global challenges. Ostrovsky readings. 2022: 248 (In Russ).
Скачать файл: Скачать